Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Μήπως μας περνάνε για χαζούς;

Ανακοίνωση-καταγγελία του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας Νομικής



Για ακόμα μια φορά η ΔΑΠ της σχολής μας αποφάσισε πέρα από τα μπουκάλια και το πιθανό προσωπικό βόλεμμα, να χρησιμοποιήσει κι άλλους τρόπους για την ανάδειξή της. Φυσικά οι τρόποι αυτοί μόνο πολιτικοί δεν είναι (μιας και η ΔΑΠ δεν το έχει σε αυτόν τον τομέα).

Έκανε λοιπόν το εξής καταπληκτικό. Με ψήφισμα που κατέθεσε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου στις 9/1/2014, πρότεινε τη δυνατότητα επιλογής ποιών μαθημάτων γενικής επιλογής (πέρα από τα 5) επιθυμεί ο τελειόφοιτος να συμπεριλάβει στο βαθμό πτυχίου του. Αυτό από μόνο του δεν είναι φυσικά κάτι κακό.

Μόνο που η αλλαγή αυτή ίσχυε ήδη (http://www.nomikithess.gr/2014/01/blog-post.html) με απόφαση που πάρθηκε από τη Συνέλευση Σχολής ένα μήνα πριν και πιο συγκεκριμένα στις 17/12/14 και ανακοινώθηκε από το επίσημο ιστοχώρο της σχολής στις 7/1/2014. Κοινώς δύο μέρες πριν γίνει η πρόταση της ΔΑΠ.

Βεβαίως αυτή η πρακτική δεν μας εκπλήσσει καθώς και πέρσι, ενώ με απόφασή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με τους Συλλόγους Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής αποφάσισε να προμηθεύσει τους απανταχού φοιτητές της Νομικής με κώδικες (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=338706), η ΔΑΠ Νομικής Θεσσαλονίκης κατέβασε την ίδια πρόταση ένα μήνα μετά και φυσικά προσπάθησε να καπηλευτεί ήδη παρμένη απόφαση.

 
Θα αναρωτιέται κανείς γιατί ξεφτιλίζονται έτσι μόνοι τους, γιατί δεν καταφεύγουν σε άλλα μέσα πιο συνετά ή πιο πολιτικά. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη πόσο δύσκολο είναι να είσαι η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας εν έτει 2014. Όταν η κυβέρνησή της εξαθλιώνει την κοινωνία κι επιτίθεται στη δημόσια παιδεία, όταν ξεπουλάει τη χώρα για ψίχουλα, όταν καταλύει συνεχώς το ίδιο το Σύνταγμα, τί ουσιώδες μπορεί να πει η ΔΑΠ στον φοιτητή; Επομένως δεν μπορεί να μιλήσει ούτε πολιτικά ούτε να παράξει κάποιο σημαντικό έργο. Μόνο μπουκάλια, συνδικαλιστικά τερτίπια που επιβεβαιώνουν τις καταβολές τους, μια εκδήλωση το χρόνο και πολλή πολλή υστερία (ειδικά στις γενικές συνελεύσεις). Αντίθετα τους συμφέρει η καλλιέργεια της αποπολιτικοποίησης και της ανευθυνότητας, του καριερισμού και του ατομικού δρόμου.

Απέναντι στη μαυρίλα της πραγματικότητας ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Ως Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας Νομικής εμείς επιλέγουμε να απαντήσουμε πολιτικά, με πρόταση για τη συγκρότηση ενός Αριστερού Μετώπου Νεολαίας μέσα από το οποίο η νεολαία θα διεκδικήσει φωνή απέναντι στο μέλλον της ανεργίας και της εξαθλίωσης που μας επιφυλλάσσουν. Καταδικάζουμε δε τις γλοιώδεις πρακτικές της ΔΑΠ, καταδικάζουμε και την ίδια τη ΔΑΠ που είναι ένα ακόμα άσχημο σύμπτωμα της κατάντιας της χώρας και του λαού μας. Καλόυμε το φοιτητή σε έναν άλλο δρόμο για να αποκτήσει επιτέλους αξιοπρεπές μέλλον.