Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Για ένα βροντερό «παρών» στις φοιτητικές εκλογές

1.Γιατί οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές. Όχι επειδή έτσι συνηθίζεται να λέγεται, αλλά επειδή σήμερα καθαρίζεται η πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια και το μέλλον μας ως νέα γενιά. Γιατί ακόμα και αν το μνημόνιο τελειώσει, τα μνημονιακά μέτρα έχουν ριζώσει οικοδομώντας μιας εντελώς νέα πραγματικότητα.


2.Γιατί είναι δυνατή μια άλλη πορεία των πραγμάτων. Κόντρα στη λογική του μονόδρομου και της μοιρολατρείας που θέλουν να οικοδομήσουν, επιμένουμε ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν.Υπάρχει άλλος δρόμος για τη χώρα σε ρήξη με τους δανειστές και τα ευρωπαϊκά πλαίσια. Χωρίς μνημόνια και δανειακές συμβάσεις, χωρίς χρέος και Ευρώ. Γιατί μπορεί να σχεδιαστεί μια παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προς όφελος του λαού για να μπορεί η νεολαία να δουλέψει με αξιοπρέπεια στη χώρα της.


3.Γιατί δεν παραδεχόμαστε ότι ο αντίπαλος είναι αήττητος. Στη νέα περίοδο της κρίσης, η μαζική κινητοποίηση του λαού και της νεολαίας μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Με την νεολαία στους αγώνες, ψυχή ενός αγωνιζόμενου λαου, και οι ισχυρότερες κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη ταρακουνιούνται!


4.Γιατί οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν μια πολιτική διαδικασία για το φοιτητικό σώμα. Κόντρα στην αποπολιτικοποίηση και την αποϊδεολογικοποίηση που επιχειρείται, επιμένουμε στην ανάγκη πολιτικών απαντήσεων. Ενάντια στη λογική της εκλογικής καταγραφής μηχανισμών, πρέπει να επιστρέψει η πολιτική στο τιμόνι. Γιατί οι φοιτητικές εκλογές, όσο και αν αυτό ξορκίζεται δεξιά και αριστερά, θα βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα.


5.Γιατί η νεολαία πρέπει να δηλώσει βροντερά παρούσα. Στο μέλλον που ετοιμάζουν για εμάς χωρίς εμάς, δεν έχουν λογαριάσει τον ξενοδόχο. Μας θέλουν μια γενιά με σκυμμένο το κεφάλι, χωρίς ελεύθερο χρόνο, στρατιά ανέργων χωρίς πολιτική σκέψη. Οι φοιτητικές εκλογές να μπουν στην υπηρεσία συνολικά της νεολαίας, και να αποτυπώσουν ένα ηχηρό ΟΧΙ στα σχέδια της κυβέρνησης και των δανειστών.


6.Γιατί μπορεί και πρέπει να οικοδομηθεί ένα ρεύμα αμφισβήτησης στη νεολαία. Διδασκόμαστε από τον Δεκέμβρη του 2008, το κίνημα κατά του CPE της Γαλλίας, το «ανώμαλο κύμα» της Ιταλίας και τα διεθνή κινήματα νεολαίας. Γιατί δεν πρέπει να εμπεδωθεί η ήττα και η μιζέρια. Γιατί κόντρα στα ιδεολογήματα του ατομικού δρόμου και του καριερισμού, της φυγής και της απογοήτευσης, η νεολαία πρέπει να σταθεί στα πόδια της και να προτάξει τη συλλογικότητα και τον αγώνα. Δεν δεχόμαστε τα ιερά και τα θέσφατα του παρελθόντος.


7.Γιατί πρέπει να ηττηθούν οι μνημονιακές παρατάξεις ΔΑΠ – ΠΑΣΠ. Μπορεί και πρέπει να αμφισβητηθεί με όλες μας τις δυνάμεις η ιδεολογική, πολιτική και εκλογική ηγεμονία της ΔΑΠ. Γιατί αποτελεί την επαίσχυντη φωνή της Κυβέρνησης μέσα στα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας. Γιατί ποτέ δεν έβαλε μπροστά τις ανάγκες των φοιτητών και της νεολαίας, ενώ απλά επιχειρηματολογεί σε όλους τους τόνους για την εκάστοτε αναγκαία μεταρρύθμιση που προτείνει του Υπουργείο.


8. Γιατί είναι αναγκαία μια πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος. Στις σημερινές ιστορικές στιγμές, είναι αναγκαίο ένα φοιτητικό κίνημα που να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, ιστορικά αντίστοιχο με την ΕΠΟΝ και τη γενιά του Πολυτεχνείου. Για ένα φοιτητικό κίνημα που να στοχεύει στα πολιτικά επίδικα της περιόδου, κομμάτι και πυροδότης του ευρύτερου λαϊκού κινήματος. Για να ξανακερδίσουμε το νόημα του συνδικαλιστικού αγώνα.


9.Γιατί τα υπαρκτά σχέδια δεν μπορούν να απαντήσουν στις ανάγκες τις περιόδου. Οι υπαρκτές παρατάξεις της φοιτητικής αριστεράς μοιάζουν ανέτοιμες να επαναπροσανατολιστούν στο νέο περιβάλλον της κρίσης και τα νέα καθήκοντα που ορίζονται. Τα κατατεθειμένα σχέδια της υπαρκτής αριστεράς δεν φιλοδοξούν και δεν μπορούν να απαντήσουν στα ερωτήματα της εποχής, δεν ξεφεύγουν απο την πεπατημένη, δεν απεγκλωβίζουν την σκέψη
στην κατεύθυνση του αγώνα.


10. Γιατί είναι αναγκαία μια σύγχρονη Αριστερή Μετωπική πολιτική! Είναι ανάγκη σήμερα να οικοδομηθεί και ενισχυθεί ένα Αριστερό Μέτωπο Νεολαίας, πραγματικό αντίπαλο δέος της ΔΑΠ. Η λογική της επάρκειας των υπαρκτών σχημάτων της αριστεράς, η περιθωριοποίηση και η λογική της συντήρησης των κομματικών μαγαζιών, καταστρέφει τις ελπίδες για κινήματα και αγώνες. Χρειάζεται η μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων γύρω απο μία πολιτική συμφωνία. Που να μπορεί να απαντήσει αποτελεσματικά στα καθημερινά ζητήματα της νεολαίας, που να στρατεύει και να διαπαιδαγωγεί κόσμο από την πλευρά του αγώνα.Στις φετεινές φοιτητικές εκλογές, να δυναμώσει η φωνή της αριστερή μετωπικής πολιτικής στους φοιτητικούς χώρους!