Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Μήπως μας περνάνε για χαζούς; (μέρος 2ο)

Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος σπουδών, εξεταζόταν σοβαρά το ενδεχόμενο της κατάργησης των επαναληπτικών μαθημάτων. Αυτό, όπως όλοι ξέρουμε, υλοποιήθηκε από τη Γενική Συνέλευση Τμήματος με ισχύ τόσο για τους φετινούς πρωτοετείς όσο και για όλους όσους εισαχθούν στη σχολή μας στο μέλλον.


Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ανακοινώνει στις αρχές του Μάρτη σε μια ασαφή πλην όμως πανηγυρική τοποθέτηση που υπάρχει μόνο στο facebook ότι κατάφερε ύστερα από "σειρά συναντήσεων με τον Κοσμήτορα, τη διεξοδική ανάλυση όλων των παραμέτρων του αιτήματός μας και τη δυναμική και πιεστική στάση μας για την ταχεία και καλύτερη διευθέτηση του ζητήματος" οι φετινοί εισαχθέντες (σσ δηλαδή το πρώτο έτος) να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν το εαρινό εξάμηνο σε μαθήματα του χειμερινού.

Μετά από επικοινωνία μας με την Κοσμητεία επιβεβαιώθηκε αυτό που υποψιαζόμασταν. Ουδεμία ανάμιξη είχε η ΔΑΠ Νομικής στο ζήτημα καθώς πρόκειται για απόφαση του Υπουργείου με νόμο (δες εδώ) που ισχύει για όλα τα τμήματα της χώρας με αφορμή τις έκτακτες περιστάσεις στο ΕΚΠΑ και φυσικά μόνο για το 2014. Δεν ήταν λοιπόν απόφαση του κοσμήτορα, οπότε δεν τίθεται καν ζήτημα πίεσης ή διαβούλευσης με τα όργανα της σχολής. Εκτός βέβαια αν η ΔΑΠ κρίνει ότι ο κοσμήτορας χρειάζεται τις πιέσεις της για να εφαρμόσει ... το νόμο. Για του λόγου το αληθές στην τοποθέτηση υπαινίσσεται ότι είναι προσωρινό μέτρο, κάτι που σημαίνει ότι από του χρόνου η απόφαση της σχολής για κατάργηση των επαναληπτικών θα ισχύει κανονικά (φυσικά και για τους φετινούς πρωτοετείς) αλλά κι ότι συνδέεται με κάποια μυστηριώδη τροπολογία, αποκρύπτοντας όμως όλη την υπόλοιπη αλήθεια.

Για άλλη μια φορά (δείτε εδώ το προηγόυμενο περιστατικό), η ΔΑΠ κρύβει την πολιτική της ένδεια και ανικανότητα πίσω από πανηγυρικές "νίκες" που δεν της ανήκουν. Δίνει στον εαυτό της το χαρακτήρα του μάχιμου συνδικαλιστή, που προτείνει, τρέχει και ανησυχεί για το καλό του φοιτητή, όταν το μόνο που κάνει είναι να καλλιεργεί την αδράνεια, την απάθεια, το απολιτίκ και το λάιφ στάιλ. Υποτιμά εμάς και τους συμφοιτητές μας όταν ανακοινώνει ψεύδη, βασιζόμενη στο ότι απλά κανείς δεν θα ψάξει τί συμβαίνει στην πραγματικότητα. Αυτές οι εποχές τελείωσαν.

Εμείς ως Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας, λέμε ότι δεν έχουμε ανάγκη ούτε από ψεύτες, ούτε όμως κι από συνδικαλιστές παλιάς κοπής. Έχουμε ανάγκη από πολιτική στα πανεπιστήμια. Έχουμε ανάγκη από όραμα, ελπίδα, προοπτική. Έχουμε ανάγκη από την οργάνωση της σπουδάζουσας νεολαίας σε ένα φοιτητικό κίνημα με συγκεκριμένα πολιτικά προτάγματα, το οποίο μπορεί να συγκροτήσει μόνο ένα Αριστερό Μέτωπο Νεολαίας. Γι' αυτό παλεύουμε, αυτό οικοδομούμε.