Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Για πρωτοετείς: Καλωσόρισμα στη "δημόσια" και "δωρεάν" παιδεία #1



Φίλε πρωτοετή
Καλώς όρισες και εσύ στην σχολή. Πριν από οποιαδήποτε κουβέντα, αξίζουν σε κάθε νέο σήμερα που κάνει το βήμα στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση συγχαρητήρια. Και αυτό γιατί, σε μια κοινωνία που κυριαρχεί η παραίτηση και μια χώρα που κυριαρχεί η απογοήτευση, ένα κομμάτι της νέας γενιάς έδωσε τον δικό του αγώνα, κόντρα στον αποκλεισμό και την φυγή. Οι θυσίες οι προσωπικές και των οικογενειών του καθενός φαίνονται να βρίσκουν μια κάποια ανταπόκριση, καθώς κάποιος, για οποιοδήποτε λόγο, επέλεξε να μείνει στην χώρα και να σπουδάσει στα πανεπιστήμια της.

Εμείς, από την πλευρά μας, ως Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας, καλωσορίζουμε το άνοιγμα της νέας χρονιάς ως μια ευκαιρία, όχι μόνο για την επαφή με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και την γνωριμία με τον δρόμο της ζύμωσης, της αντίστασης και του αγώνα!

Τρία πράγματα, όσον αφορά στο πανεπιστήμιο:

Πρώτον, το πανεπιστήμιο δεν είναι σχολείο. Αυτό σημαίνει ότι εδώ δεν έρχεσαι να παπαγαλίσεις, να εξεταστείς και να φύγεις. Το πανεπιστήμιο είναι χώρος ανταλλαγής και παραγωγής ιδεών, επιστημονικού έργου, εστία τέχνης και δημιουργίας. Για εμάς, η νέα γενιά δεν πρέπει να εγκλωβίζεται στην απογοήτευση και την αδράνεια, ούτε να μετατρέπει τις σπουδές και την μόρφωση σε μια νεκρή διαδικασία: υπερασπιζόμαστε το πανεπιστήμιο, γιατί μας δίνει τα εφόδια να εξυψωθούμε ατομικά και συλλογικά, έξω από λογικές που το θέλουν ένα εντατικοποιημένο και πειθαρχημένο στρατόπεδο.

Δεύτερον, το πανεπιστήμιο δεν είναι μια γυάλα, ξέχωρη από τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα. Τουναντίον, οι πολιτικές των μνημονίων που εκτοξεύουν στα ύψη την ανεργία, καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα και σβήνουν δημόσια αγαθά, όπως την υγεία, την ασφάλιση, την εργασία, δεν αφήνουν αλώβητη την παιδεία. Οι διαγραφές φοιτητών, το νέο λύκειο που άφησε 40% μετεξεταστέους μαθητές, το σχέδιο Αθηνά με την κατάργηση σχολών και όλες οι νομοθεσίες που έρχονται να διαλύσουν την παιδεία εξυπηρετούν δύο στόχους : από την μία, να εξοικονομήσουν χρήματα για την εξυπηρέτηση ενός χρέους που ο λαός δεν δημιούργησε, αλλά τα παιδιά του πληρώνουν. Από την άλλη, να δημιουργήσουν μια νέα γενιά υποτακτική και φοβισμένη, μέσα από μια διαδικασία συνεχούς εξέτασης και απόρριψης, κάνοντας τον νέο να νιώθει αδύναμος, άχρηστος, και προετοιμάζοντας τον για την ανεργία που κυριαρχεί ( 60% στην νεολαία).

Τρίτον, το πανεπιστήμιο δεν είναι δημόσια υπηρεσία, αλλά είναι ο δικός μας χώρος, η δημοκρατική μας εστία, το καταφύγιο πολιτικής ζύμωσης και επιστημονικής ή καλλιτεχνικής δημιουργίας, είναι ένας κοινωνικός χώρος που γνωριζόμαστε, πολιτικοποιούμαστε, αγωνιζόμαστε, μαθαίνουμε, παράγουμε. Και είναι υπόθεση δικής μας, των φοιτητών και του φοιτητικού κινήματος, να το υπερασπιστούμε, με τον δημόσιο και ανοιχτό χαρακτήρα του. Να το υπερασπιστούμε με μαζικούς αγώνες ενάντια στην πολιτική που αδιαφορεί για την δημόσια παιδεία και την ανοιχτή πρόσβαση στην εκπαίδευση και την επιστήμη όλων των κομματιών της κοινωνίας. Να μην εκχωρήσουμε την υπεράσπιση του σε κανέναν εξωτερικό παράγοντα, να μην αρκεστούμε στην ανάθεση, αλλά να δώσουμε ενεργό παρών στην αντίσταση του χώρου μας!

Το Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας είναι μια δύναμη έξω από κομματικές λογικές αλλά μέσα στην λογική της οργανωμένης πάλης. Παλεύουμε για να βγει ξανά η νεολαία στον δρόμο, σήμερα που φαίνεται ο κόσμος να αδρανεί, και να πυροδοτήσει αγώνες για ένα άλλο μέλλον.
Ένα μέλλον με δουλειά , μόρφωση, αξιοπρέπεια, έξω από τις μνημονιακές πολιτικές που επιβάλλουν οι πολιτικές της ΕΕ και του χρέους.                                     .

Παλεύουμε για ένα μαζικό, σύγχρονο, πολιτικό φοιτητικό κίνημα, που θα είναι μπροστάρης της νεολαίας ολόκληρης, των φοιτητών, των μαθητών, των σπουδαστών, των νέων ανέργων/εργαζομένων, που θα δώσει αγώνες συνολικής ρήξης με το σημερινό κατεστημένο που γκρεμίζει την παιδεία την υγεία, την ασφάλιση.

Παλεύουμε, τέλος, για να οικοδομηθεί ένα Αριστερό Μέτωπο Νεολαίας, από όλα τα σχήματα και τις παρατάξεις της αριστεράς, ανένταχτο κόσμο, λέσχες κλπ., που να είναι πραγματικός πόλος έλξης και οργάνωσης της νεολαίας που θα υπερασπίζεται μια ζωή με αξιοπρέπεια, κόντρα στην ανεργία και τη μετανάστευση. Που θα διαπαιδαγωγεί τον κόσμο από την πλευρά του αγώνα, ενάντια στη λογική του ατομικού δρόμου.

Για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας. Ένα Αριστερό Μέτωπο Νεολαίας πραγματικό αντίπαλο δέος απέναντι σε ΔΑΠ-ΠΑΣΠ και την φασιστική «Χρυσή Αυγή», η οποία έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.                                                 .

Για μια εναλλακτική πορεία της χώρας χωρίς μνημόνια, έξω από τα δεσμά του χρέους και του ευρώ, για μια οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας!
Η νέα χρονιά να είναι γεμάτη ελπίδα, όνειρα, εμπειρίες και αγώνες!

Είναι δίκαιο να εξεγείρεσαι , Είναι δύναμη να οργανώνεσαι!
Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας (ΑΡ.ΔΙ.Ν.)