Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ…

     ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ

 Αυτές τις μέρες η  συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί μια νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Η πρόταση της κυβέρνησης, απόλυτα προσαρμοσμένη στις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου, έρχεται να διαλύσει ότι έχει απομείνει από τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζόμενων, αυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές τους και τα όρια συνταξιοδότησης, μειώνοντας τις συντάξεις. Και όλα αυτά, ενώ ήδη η «διαπραγμάτευση» με τους δανειστές, για άλλη μια φορά οδηγεί  σε μια ακόμη σκληρότερη πρόταση με περισσότερα μέτρα, μειώσεις κλπ.

 Οι  προωθούμενες αλλαγές ωστόσο, φαντάζουν ξένες στη νεολαία, σαν κάτι με το οποίο οι σημερινοί 20χρονοι θα έρθουν αντιμέτωποι σε 30-40 χρόνια. Δεν είναι όμως έτσι. Το νέο ασφαλιστικό που φέρνει η κυβέρνηση δεν θίγει μόνο τους σημερινούς συνταξιούχους και εργαζόμενους. Βάζει στο στόχαστρο και χτυπάει άμεσα και μακροπρόθεσμα τη νεολαία, δηλαδή τους αυριανούς εργαζόμενους, γιατί:

Μας σπρώχνει στην μαύρη εργασία… ή και εκτός επαγγέλματος

 Οι νέοι εργαζόμενοι, με τους μισθούς  των 500-600 ευρώ που δεν φτάνουν ούτε για την κάλυψη των στοιχειωδών  βιοτικών αναγκών, καλούνται να πληρώσουν αυξημένες εισφορές για να έχουν ασφάλιση. Επί της ουσίας ένας νέος θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στο να τα βγάζει πέρα με ένα μισθό πείνας ή να έχει ασφάλιση, καταλήγοντας όχι απλά να υφίσταται μια μαύρη εργασιακή πραγματικότητα χωρίς δικαιώματα αλλά να την «επιζητά».

 Ακόμη δραματικότερη είναι η προοπτική για κλάδους που αποτελούνται από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Σε επαγγέλματα όπως οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι γιατροί οι ελάχιστες εισφορές εκτοξεύονται στο 38,5% επί του μηνιαίου ακαθάριστου εισοδήματος, που υπολογιζόμενες σε σχέση τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ οδηγούν σε ελάχιστες ετήσιες εισφορές 2.800 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για τους φοιτητές των αντίστοιχων σχολών και μελλοντικούς απόφοιτους γίνεται απαγορευτική η άσκηση των επαγγελμάτων τους, καθώς θα αδυνατούν να πληρώνουν τις εισφορές, ακυρώνοντας έτσι τις σπουδές τους.
Μας στερεί πρακτικά το δικαίωμα στη σύνταξη

 Σύμφωνα με το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου θα δίνεται μετά τα 67 η κύρια σύνταξη, αποτελούμενη από δυο σκέλη: από την εθνική σύνταξη, ανερχόμενη στα 380 ευρώ και εγγυημένη από το κράτος και από την αναλογική που θα προκύπτει ατομικά για τον κάθε εργαζόμενο και θα εξαρτάται από το χρόνο ασφαλισμένης εργασίας, το ύψος των αποδοχών και των εισφορών του κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης έρχεται να αλλάξει τον ίδιο τον χαρακτήρα του ασφαλιστικού, μετατρέποντας το από αναδιανεμητικό, όπου οι συντάξεις προκύπτουν από το σύνολο των εισφορών των εργαζομένων ενός κλάδου και παρέχονται ισότιμα στους δικαιούχους, σε ανταποδοτικό, όπου η σύνταξη προκύπτει εξατομικευμένα. Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για τη νεολαία, που τα ποσοστά ανεργίας αγγίζουν το 60% και για το υπόλοιπο 40% η ανασφάλιστη, ελαστική, εκ περιτροπής εργασία αποτελεί καθεστώς;

 Σημαίνουν καταρχήν ότι ελάχιστοι θα είναι αυτοί που θα παίρνουν ολόκληρη την εθνική σύνταξη στα 67, καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη συμπλήρωση 40 χρόνων ασφαλισμένης εργασίας, τη στιγμή που κυριαρχούν η ανεργία και οι επισφαλείς και ανασφάλιστες σχέσεις εργασίας. Επομένως, η βάση της σύνταξης θα είναι κάτω και από τα «εγγυημένα» 380 ευρώ. Παράλληλα τα μεγάλα διαστήματα ανεργίας και η εκ περιτροπής, μερική απασχόληση για μισθούς πείνας των 500 ευρώ, η πραγματικότητα δηλαδή με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι νέοι, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια και σε μια εξαιρετικά χαμηλή αναλογική σύνταξη. Εντέλει, οδηγούμαστε  σε μια κατάσταση όπου μετά από την «περιπλάνηση» μας ανάμεσα στην ανεργία και τον εργασιακό μεσαίωνα, θα μας περιμένει μια σύνταξη που μετά βίας θα ξεπερνάει τα 400-500 ευρώ.



Μας κάνει «χαμένη γενιά» σε μια μη βιώσιμη κοινωνία
 Το νέο ασφαλιστικό είναι μια άγρια νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση που έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι στη διαμόρφωση μιας νέας μνημονιακής κοινωνίας. Ο μετά τα 3 μνημόνια νέος εργαζόμενος θα προσλαμβάνεται με ατομικές συμβάσεις και μισθούς γιατί οι συλλογικές συμβάσεις έχουν καταργηθεί. Θα υπογράφει μισθούς πείνας των 500-600 ευρώ, στο ύψος του κατώτατου μισθού, γιατί έξω η ανεργία του 25% θα πιέζει ατομικά τον κάθε εργαζόμενο να υπογράψει ότι του δώσουν. Σε μεγάλο ποσοστό θα απασχολείται σε εκ περιτροπής εργασία και μερική απασχόληση. Σε αυτά έρχεται και «κουμπώνει» το νέο ασφαλιστικό που θα του «εξασφαλίζει» μια σύνταξη πείνας των 400-600 ευρώ – μετά τα 67. Αυτό το μέλλον για τη γενιά μας δεν είναι βιώσιμο!

Να κάνουμε και δική μας τη μάχη ενάντια στο νέο ασφαλιστικό!

 Ο αγώνας ενάντια στη διάλυση του ασφαλιστικού είναι υπόθεση όλου του λαού. Δεν πρόκειται για μια αντιπαράθεση γενεών ανάμεσα στους σημερινούς συνταξιούχους και στους μελλοντικούς, ενός κλάδου με έναν άλλο, των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα με αυτούς του δημοσίου, σύμφωνα με τα δίπολα που προβάλλουν η μνημονιακή συγκυβέρνηση και η εξίσου μνημονιακή αντιπολίτευση. Το ζήτημα δεν είναι ποιος θα χτυπηθεί λιγότερο ή θα καταφέρει να εξαιρεθεί. Το ζήτημα είναι να μπλοκαριστεί η νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, να συγκρουστούμε με την μνημονιακή πολιτική, την κυβέρνηση που την υλοποιεί και το πλαίσιο του χρέους, του ευρώ και της Ε.Ε που την επιβάλλει.

 Ο αγώνας αυτός πρέπει να γίνει και υπόθεση δική μας, της νεολαίας εν γένει, των φοιτητικών χώρων και συλλόγων ειδικότερα. Η σύγκρουση με την μεταρρύθμιση της κυβέρνησης αποτελεί και σύγκρουση με την μνημονιακή κοινωνία των χαμηλών προσδοκιών, της ανεργίας, της επισφαλούς και κακοπληρωμένης εργασίας. Είναι μονόδρομος αν θέλουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας σε δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια. 

Μέσα από συνελεύσεις και εκδηλώσεις, για τις αλλαγές που απειλεί να φέρει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και τις συνέπειες τους για την κοινωνία και τη γενιά μας, να ενημερωθούν και να ενεργοποιηθούν οι σύλλογοι. 

Με αποφάσεις και μαζική συμμετοχή να κινητοποιηθούμε μαζί με τους εργαζόμενους και όλο τον λαό σε πανεργατικές-παλλαϊκές διαδηλώσεις και απεργίες.  

Να ανατρέψουμε το μη βιώσιμο μέλλον για τη γενιά μας, σε ρήξη με τα μνημόνια, την Ε.Ε, το ευρώ και το χρέος. Με άλλα λόγια…
                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου