Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Όταν η πολιτική αλαζονεία μετατρέπεται σε αυθαιρεσία.

Καταγγελία του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας Νομικής

Πριν από μερικές μέρες οι φοιτητές της σχολής μας πληροφορήθηκαν ότι άλλαξε ξαφνικά η ημερομηνία εξέτασης του μαθήματος των Εμπορικών Εταιριών, από τις 16 στις 4 Ιουνίου. Αιτιολόγηση της αλλαγής αυτής ήταν ότι το ζήτησαν εκπρόσωποι των φοιτητών. Όταν δε, ζητήθηκαν περισσότερες πληροφορίες από την κοσμητεία και τους τομείς, υποδείχθηκαν ως υπεύθυνοι μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ τα οποία και υποστήριξαν πως ήταν εξουσιοδοτημένα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής. Το ζήτημα είναι όμως αφενός ότι τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ αρνούνται ότι πέρασε ποτέ τέτοιο ψήφισμα κι ότι αφ' ετέρου έχει να συγκληθεί ΔΣ από τις 6 Μαϊου. Δεν χρειάζονται λοιπόν γνώσεις αστροφυσικής για να καταλάβει κανείς τί συνέβη και ποιοί είναι οι υπαίτιοι της όλης αναστάτωσης. Άλλωστε αυτό το κατάλαβε και ο κόσμος που παρέβη μαζικά προκειμένου να ακυρωθεί η αλλαγή, κάτι που τελικά επετεύχθη.

Ως Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας Νομικής καταγγέλλουμε τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για την απαράδεκτη από κάθε άποψη στάση της. Ο σύλλογος και η σχολή δεν είναι τσιφλίκι κανενός, και ειδικά καμιάς "πρώτης δύναμης". Η συμπεριφορά αυτή δε συνιστά απλή αμέλεια προσώπων αλλά καταδεικνύει τη στάση της μπλε παράταξης και είναι βαθιά πολιτική. Είναι διαποτισμένη από την ατομικιστική και πελατειακή αντίληψη της ΔΑΠ για τον φοιτητή, σύμφωνα με την οποία όταν κάποιοι "δικοί μας" θέλουν κάτι, η παράταξη θα τους βοηθήσει, ακόμα κι αν το σύνολο δυσανασχετεί.

Αυτό άλλωστε δεν είναι κάτι καινούργιο, παρά αποτελεί μια πάγια πρακτική της ΔΑΠ: στο ζοφερό πλαίσιο της σύγχρονης εκπαίδευσης, το οποίο έχει προκαλέσει το μνημόνιο και οι σημερινές πολιτικές που προστατεύει κι ασπάζεται η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας (υποχρηματοδότηση, τάση ιδιωτικοποίησης, εντατικοποίηση), προσφέρεται μια χείρα "βοηθείας" στα μπλε παιδιά για να τα καταφέρουν. Είτε αλλάζοντας προγράμματα κατά τον τρόπο πους τους βολεύει, είτε περνώντας ως εκ θαύματος 17 μαθήματα σε μια εξεταστική περίοδο, ακόμα και βρίσκοντας δουλειά σε μαγαζιά με τα οποία έχει σχέση η παράταξη. Προδίδει όμως και την αντίληψη νταβατζή που έχει η ΔΑΠ στο πανεπιστήμιο, την ίδια στιγμή που η αριστερά αναλώνεται σε κομματικούς κι οργανωτικούς πατριωτισμούς και μικροηγεμονισμόυς. Σε αυτήν την κατάσταση, το Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας θέλει να αποτελέσει εξαίρεση. Δεν επιδιώκει να χτίσει κομματική νεολαία ή να συντηρήσει το μαγαζί-γωνία, αλλά να συντρίψει την πολιτική της ΔΑΠ και τη λογική που αυτή καλλιεργεί στον φοιτητή. Αυτό και πολλά άλλα, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί να το κάνει μόνο του το ΑΡ.ΔΙ.Ν γι' αυτό και τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία ότι βοά η ανάγκη για τη συγκρότηση ενός Αριστερού Μετώπου Νεολαίας.

Μόνο έτσι μπορεί να προκύψει πανελλαδικά ένα αντίπαλο δέος που να μπορεί να συγκρουστεί με το μηχανισμό της ΔΑΠ. Όχι για να γίνει χαλίφης στη θέση το χαλίφη, αλλά προκειμένου να διαποτίσει το πανεπιστήμιο με τη λογική των συλλογικών αγώνων για την υπεράσπιση του αυτονόητου, να συντρίψει τις μπλε και πράσινες πελατειακές σχέσεις που έχουν οικοδομηθεί τόσα χρόνια και να προκαλέσει ένα σύγχρονο φοιτητικό κίνημα αντίστοιχο των περιστάσεων.