Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Μετά τις εκλογές της 7ης του Μάη…



Στις εκλογές της 7ης Μαΐου το Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας Νομικής αναδείχθηκε σε 3η δύναμη της σχολής με 106 ψήφους και κατέκτησε μια έδρα στο ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής. Πανελλαδικά το ΑΡΔΙΝ αναδείχθηκε στην τέταρτη δύναμη της αριστεράς, με μόλις τρείς μήνες παρουσία κι ενώ βρίσκεται ακόμα σε στάδιο συγκρότησης. Την ίδια στιγμή, συνολικά η αποχή για ακόμα μια φορά αυξήθηκε κι όλοι οι χώροι σε απόλυτους αριθμούς είδαν τους ψηφοφόρους τους να μειώνονται  Στο κλίμα αποπολιτικοποίησης που κυριαρχεί στα πανεπιστήμια σήμερα, οι εκλογές αποτέλεσαν στην πραγματικότητα μια μάχη μηχανισμών κι οργανώσεων κι όχι μια πολιτική αναμέτρηση με πραγματικά επίδικα.

Σε αυτό το πλαίσιο μόνο ελπιδοφόρο φαίνεται το εκλογικό αποτέλεσμα του ΑΡ.ΔΙ.Ν. καθώς ελλείψει μηχανισμού, στηρίχθηκε ξεκάθαρα στην πολιτική του τοποθέτηση. Στην τοποθέτηση σύμφωνα με την οποία βοά σήμερα η ανάγκη για τη συγκρότηση ενός Αριστερού Μετώπου Νεολαίας στη βάση μιας συμφωνίας στη διέξοδο μακριά από τα μνημόνια και τα δεσμά του ευρώ και του χρέους, στον αγώνα για δημόσια δωρεάν παιδεία, στην πάλη για τα εργασιακά δικαιώματα, στη συσπείρωση ενάντια στη φασιστική απειλή και στη συγκρότηση ενός αντιπάλου δέους απέναντι στη ΔΑΠ.

Για μας οι εκλογές δεν είναι η μητέρα των μαχών. Βοηθάνε όμως για την εξαγωγή συμπερασμάτων τόσο στα πολιτικά υποκείμενα όσο και στον ίδιο τον κόσμο. Οι 106 συμφοιτητές μας που στήριξαν το ΑΡ.ΔΙ.Ν διατράνωσαν την ανάγκη του μετώπου και καταδίκασαν τις αδιέξοδες πολιτικές της υπαρκτής αριστεράς. Ζήτησαν από την αριστερά να αφήσει στην άκρη τις καταγραφές και τους κομματικούς κι οργανωτικούς πατριωτισμούς και να συσπειρωθεί στο βωμό του αναγκαίου.

Το ΑΡ.ΔΙ.Ν θέλει να φέρει μια νέα αντίληψη στην αριστερά: να εκφράσει μια αριστερά συνάμα φιλόδοξη και πραγματική, η οποία θα πατάει στη γη και θα κοιτάει στον ουρανό (κι όχι το αντίθετο!). Μια αριστερά που βλέπει το τον πραγματικό αντίπαλο σήμερα, τον πραγματικό εκφραστή των μνημονιακών κελευσμάτων. Σε αυτή τη βάση να ξεκαθαρίσουμε ότι για μας στις εκλογές δεν ήταν και δεν πρέπει να είναι οι σύντροφοι από τα ΕΑΑΚ και την ΑΡΕΝ οι αντίπαλοί μας. Αντίθετα , το μέτωπο που θέλουμε να οικοδομήσουμε πρέπει να κοιτάξει στα μάτια και να χτυπήσει τη ΔΑΠ, το φορέα της αδράνειας, της στασιμότητας και του ατομικού δρόμου στις σχολές καθώς και το ανάχωμα απέναντι σε οποιαδήποτε προοδευτική κι ανατρεπτική φωνή τολμάει να αρθρωθεί. 

Το εκλογικό αποτέλεσμα του ΑΡ.ΔΙ.Ν είναι αναμφίβολα πέρα από επιδοκιμασία της πολιτικής του τοποθέτησης ένα ισχυρό εργαλείο στην άσκηση πίεσης για το ζήτημα του μετώπου. Παρόλα αυτά δεν είναι το παν. Είναι μεν μια σημαντική παρακαταθήκη, όμως οι αγώνες που έρχονται είναι πολλοί. Γιατί η ανάγκη του μετώπου υπάρχει καθημερινά κι όχι μόνο μια φορά το χρόνο στις εκλογές. Επίκεινται ακόμα πολλές μάχες και ξέρουμε πολύ καλά ότι θέλει χρόνο, ιδρώτα, υπομονή κι επιμονή για να επιτευχθεί.  Κι επειδή οι λογικές ανάθεσης δεν χωράνε στην αριστερά που θέλουμε, σας καλούμε να βοηθήσετε με τη συμμετοχή στα σχήματα του ΑΡ.ΔΙ.Ν, στις μάχες που αυτό δίνει ή στα γεγονότα που προκαλεί.

Την Τρίτη στις 19:00 σας προ(σ)καλούμε στο χώρο του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής (τη φιστικί πόρτα ανάμεσα στους πίνακες των αποτελεσμάτων) σε μια ανοιχτή συνάντηση με το σχήμα του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας Νομικής για να κουβεντιάσουμε για το αποτέλεσμα των εκλογών, την κίνησή μας στο Σύλλογο ως νέα δύναμη, το μέτωπο και την αριστερά.

Παράλληλα σας προ(σ)καλούμε καθημερινά στο τραπεζάκι στον τρίτο όροφο της Νομικής, να έρθετε θαρραλέα να θέσετε τους προβληματισμούς σας και να ανταλλάξουμε τις απόψεις μας.