Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Καταγγελία: όταν η ΔΑΠ καταδίκασε την "ιδιωτική παιδεία"

Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας Νομικής:

Σε ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ τονίζει την αντίθεσή της για την εισαγωγή της ιδιωτικής παιδείας από την πίσω πόρτα με την εξίσωση των πτυχίων των αποφοίτων νομικής από τα ελληνικά ΑΕΙ με εκείνα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και των παραρτημάτων τους («κολλέγια»). Η εξίσωση αυτή είναι προφανώς κατακριτέα από κάθε νοήμονα άνθρωπο και είναι καλοδεχούμενη κάθε καταδίκη της.

Έχει έντονο ενδιαφέρον όμως πώς η παράταξη που ανοιχτά συνδέεται με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία και κυβερνάει σήμερα, καταδικάζει μια κυβερνητική επιλογή. Γιατί η επιλογή αυτή εξίσωσης των κρατικών και ιδιωτικών πτυχίων δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε συμπτωματική, παρά αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής κατεύθυνσης της κυβέρνησης σε αρμονία με τις ευρωπαϊκές επιταγές : ξεπούλημα κάθε δημοσίου αγαθού στα ιδιωτικά συμφέροντα.  Επομένως ή η ΔΑΠ ξεστρατίζει από τη μαμά Νέα Δημοκρατία ή πρόκειται απλώς για υποκριτικές κορώνες και συντεχνιακά πυροτεχνήματα, που στόχο έχουν απλώς τις επόμενες εκλογές.

Ως ΑΡΔΙΝ Νομικής πιστεύουμε πως πρόκειται ξεκάθαρα για το δεύτερο. Για τρείς λόγους:



Κατ’ αρχάς, την ίδια στιγμή που πυλώνας της πρότασής της ΔΑΠ «ΠΑΙΔΕΙΑ 2020» είναι τα «μη κρατικά πανεπιστήμια», αυτή έρχεται και καταγγέλλει μια απόφαση που έμμεσα μα πρόδηλα εξυπηρετεί τον ίδιο ακριβώς σκοπό. 


Έπειτα, η εκλογική της παρουσία ερμηνεύεται από την κυβέρνηση ως αποδοχή από τους φοιτητές της κυβερνητικής πολιτικής, όπως δήλωσε άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Με 30% στους φοιτητές, είναι λογικό η κυβέρνηση να θεωρεί ότι η πολιτική της κατεύθυνση, αυτή της κοινωνικής εξαθλίωσης και του ξεπουλήματος, είναι αποδεκτή κι ότι δεν θα συναντήσει κανένα πρόσκομμα στην εφαρμογή της και στην εκπαίδευση.

Το σημαντικότερο όμως είναι ο συνολικός ρόλος της ΔΑΠ στα πανεπιστήμια. Ο ρόλος του αναχώματος κάθε προοδευτικής κίνησης διεκδίκησης από πλευράς των φοιτητών μέσα από υστερίες, ψέματα, συγχύσεις και δήθεν πολιτικές αντιπροτάσεις-ευχολόγια. Ο ρόλος της δύναμης εκείνης που καλλιεργεί στον κόσμο τη λογική του συμβιβασμού και της πολιτικής απραξίας σε συνδυασμό με τη λογική του ατομι(κιστι)κού δρόμου και του κοντόφθαλμου καριερισμού. Πώς μετά θα καταφέρουν οι φοιτητές να ανατρέψουν τέτοιες αποφάσεις, όταν αυτή η δύναμη καταφέρνει και κάνει καλά τη δουλειά της; Με άλλα λόγια η ΔΑΠ, προετοιμάζει το έδαφος ακριβώς για να περνάνε τέτοιες αποφάσεις ΓΙΑ ΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ κι έπειτα έρχεται και τις καταγγέλλει.

Για όλους αυτούς τους λόγους ως Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας Νομικής θεωρούμε υποκριτική τη στάση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής κι ως εκ τούτου καταγγέλλουμε την ανακοίνωσή της.

Ο μόνος δρόμος για να ξανά-εμποδιστεί η είσοδος της ιδιωτικής παιδείας στην τριτοβάθμια είναι ο συλλογικός αγώνας μέσα από ένα φοιτητικό κίνημα, όπως συνέβη το 2006-7 με τους αγώνες κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16. Μόνο που σήμερα η επίθεση είναι συνολικότερη και θίγει κάθε έκφανση της ζωής μας. Δεν πρόκειται απλά για μια αναθεώρηση, αλλά για ένα σύνολο πολιτικών –το μνημόνιο-  που αποτελεί στρατηγική απόφαση της ελληνικής κι ευρωπαϊκής ελίτ.

Χρειάζεται λοιπόν ένα κίνημα που θα ανταποκρίνεται στα βασικά κελεύσματα του σήμερα, και θα συγκροτεί τους φοιτητές στη βάση μιας ευρύτερης στοχοθεσίας, που δεν θα περιλαμβάνει μόνο το σημαντικό πλην όμως μερικό ζήτημα της εκπαίδευσης, αλλά κι άλλα εξίσου κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη νεολαία (διέξοδος-εργασιακά-αντιφασιστικό-ανασυγκρότηση φοιτητικού κινήματος).

Το κίνημα αυτό σήμερα δεν μπορεί να το συγκροτήσει κανένας μόνος του. Γι’ αυτό ως ΑΡ.ΔΙ.Ν παλεύουμε για τη συγκρότηση ενός Αριστερού Μετώπου Νεολαίας: για τη διέξοδο απέναντι στο μνημόνιο σπάζοντας τα δεσμά του ευρώ και του χρέους. Για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Για τον αγώνα κόντρα στον εργασιακό μεσαίωνα και τη φασιστική απειλή. Για την ανάδειξη ενός υποκειμένου, αντίπαλου δέους της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ που θα μπορεί να κινήσει εξελίξεις και να προκαλέσει γεγονότα.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής

«Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν. 4194/2013 όπως τροποποιήθηκε, οι κάτοχοι πτυχίου νομικής ευρωπαϊκών πανεπιστημίων ή κολεγίων που συνεργάζονται επισήμως (έχουν δηλαδή αναγνωριστεί ως παραρτήματα) με ευρωπαϊκά ΑΕΙ, θα εγγράφονται στα βιβλία ασκουμένων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας με την ίδια διαδικασία που ισχύει για τους πτυχιούχους ελληνικών νομικών σχολών, δηλαδή με απλή προσκόμιση του πτυχίου τους. Μετά την πρακτική άσκηση 18 μηνών θα συμμετέχουν στον πανελλήνιο διαγωνισμό υποψηφίων δικηγόρων, ακριβώς όπως και οι πτυχιούχοι των ελληνικών νομικών σχολών. Οι επιτυχόντες στον διαγωνισμό μπορούν να ζητήσουν τον διορισμό τους στο δικηγορικό σύλλογο του πρωτοδικείου που επιθυμούν.

Η τροπολογία αυτή που υποβλήθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης μας βρίσκει αντίθετους, καθώς οδηγεί αναπόφευκτα στην απαξίωση των πτυχίων μας. Το γνωστικό υπόβαθρο που παρέχεται από τα ιδιωτικά κολέγια είναι σαφέστατα υποδεέστερο από εκείνο των ελληνικών πανεπιστημίων, με ανάλογες συνέπειες για την αξιοπιστία των μελλοντικών δικηγόρων. Επιπλέον, η συνύπαρξη αποφοίτων των κολεγίων με εκείνων των ελληνικών πανεπιστημίων με διαφορετικό επίπεδο γνώσεων και χρόνο φοίτησης, με ίδια όμως επαγγελματικά δικαιώματα, θα λειτουργήσει σε βάρος των δεύτερων λόγω του χαμηλού κόστους εργασίας.

Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής εκφράζουμε την αντίθεση μας στη διάταξη αυτή και τασσόμαστε υπέρ της άμεσης κατάργησής της. Αιτούμαστε, λοιπόν, απ’ τις αρμόδιες αρχές να ενεργήσουν προς την κατεύθυνση αυτή το συντομότερο δυνατόν.

Με τιμή
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής»