Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας Νομικής για την παράσταση διαμαρτυρίας στη συνέλευση σχολής

Το πρωί της 24ης Μαρτίου, προβήκαμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στη συνέλευση σχολής, μαζί με άλλα μέλη του συλλόγου φοιτητών νομικής θέτοντας τα ζητήματα των παρουσιών στα μαθήματα, της θέσπισης προαπαιτουμένων και της κατάργησης των επαναληπτικών μαθημάτων.

Ως προς τις παρουσίες. Τονίσαμε στον κοσμήτορα πως ορισμένοι καθηγητές παίρνουν παρουσίες στα μαθήματα λες και είμαστε σχολείο ενώ ορισμένοι διαβάζουν και τα ονόματα απαιτώντας να ακούσουν "παρών" και "παρούσα"... Ο κ. Δέλλιος μας διαβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι επιτρεπτό στο βαθμό που δεν προβλέπεται στον κανονισμό σπουδών και πως θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση. Αναμένουμε.

Ως προς τα προαπαιτούμενα. Επικαλούμενοι ότι θέλουν να διασφαλίσουν τη μεθοδολογική ορθότητα της εκμάθησης του νομικού αντικειμένου τόσο ο κοσμότορας όσο και οι καθηγητές φαίνεται πως αδυνατούν να καταλάβουν ότι ένα τέτοιο μέτρο σε συνδυασμό με την κατάργηση των επαναληπτικών, το ν+2 και την εντατικοποίηση των μαθημάτων αποτελεί σκόπελο για τη φοίτηση πολλών εξ ημών. Όταν μάλιστα τους είπαμε να μπουν στη θέση ενός σημερινού πρωτοετή που τρέχει σαν το βέγγο για να είναι άνεργος δικηγόρος την επαύριο η αντίδραση τους κυμαινόταν απ την ειρωνεία στη χλεύη και τούμπαλιν.

Ως προς τα επαναληπτικά ο κοσμήτορας επιβεβαίωσε ότι θα καταργηθούν (με εξαίρεση τις εμβαθύνσεις) επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμο διδακτικό προσωπικό κι αίθουσες. Μας είπε δε πως κάνει ό,τι μπορεί για να επιβιώσει η σχολή στις δύσκολες συνθήκες. Συμφωνήσαμε ωστόσο να συνεχιστεί ο διάλογος στην ενημερωτική εκδήλωση της παρασκευής στις 6 σχετικά με το νέο πρόγραμμα σπουδών.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι καλώς ή κακώς τα προβλήματά μας δεν έχουν ταβάνι τον κοσμήτορα παρά αυτός είναι ένας κρίκος μιας αλυσίδας που ξεκινάει από πολύ πιο πάνω. Ο πληττόμενος αυτής σε κάθε περίπτωση είναι ο σημερινός νέος που όσα λιγότερα του δίνουνε, τόσα περισσότερα του ζητάνε!

Όσο μνημόνια, "συμφωνίες-γέφυρες", τρόικες και θεσμοί μας επιβάλλουν πολιτικές λιτότητας η υποχρηματοδότηση της τριτοβάθμιας θα είναι η μόνη μας πραγματικότητα. Όσο οι σχολές θα συγχωνεύονται (ήδη στο κτίριο θα στεγάζονται το τμήμα οικονομικών, το πολιτικών επιστημών, το ΜΜΕ και η νομική) και δεν θα προσλαμβάνεται το αναγκαίο προσωπικό (διδακτικό, διοικητικό, επιστημονικό κλπ) οι συνθήκες φοίτησής μας θα πηγαίνουν απ το κακό στο χειρότερο.
Δεν αρκεί λοιπόν για τη φοιτητική αριστερά ο συνδικαλισμός αλλά χρειάζεται να εξετάσει πολύ σοβαρά πως θα γίνει επιτέλους χρήσιμη ανοίγοντας το διάλογο για το πως η νεολαία θα βγει στο προσκήνιο με τα θέλω και τις ανάγκες της. Πιο αναγκαία από ποτέ η ανασυγκρότηση του Φοιτητικού Κινήματος.

υγ1: ενώ στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν λιγότερα από 15 άτομα, η ουρά έξω απ το Σάκκουλα είχε τριπλάσια συμμετοχή. ΚΑΤΑΝΤΙΑ.

υγ2: η ΔΑΠ προτίμησε να μην μας τιμήσει με την παρουσία της στην παράσταση διαμαρτυρίας αν και μετρούσε δεκάδες μέλη εκείνη την ώρα στον τρίτο. ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου